Boktorren
Boktorren, wat moet je ermee? Het zijn, net als ons, levende wezens, maar ze kunnen grote schade aanrichten aan bomen en aan ander houtwerk. Niemand is er blij mee, en dat is terecht. De larven nestelen zich steeds dieper in het hout, waardoor dit zwaar beschadigt kan raken en geld gaat kosten. Bomen moeten namelijk worden neergehaald door de gemeente en houtwerk in huis moet worden behandeld met bestrijdingsmiddelen. Kortom; het kost zowel geld als tijd.
Hylotrupes bajulus (de huisboktor)
De Hylotrupes bajulus (de huisboktor) is in Nederland de meest voorkomende soort boktor. Dit is ook meteen het soort dat het meeste schade aan kan richten aan naaldhout. Oorspronkelijk komt de huisboktor uit de naaldbossen vandaan, maar ze zijn later ook ontdekt in gebouwen waar veel hout te vinden was. De boktor zelf eet geen hout, maar de larven daarentegen wel. Deze veroorzaken de grootste schade. De huisboktor is zelf te kenmerken door de zwarte kleur, een ronde halsschild en door de 2 bultachtige uitsteeksels op zijn lichaam.
Voortplanting van de huisboktor
Hoe gaat het met de voortplanting van de huisboktor? Na de paring leggen de vrouwtjes tot wel 200 eitjes in de naden van het hout. Na enkele weken komen deze uit. De larven boren zich in het hout, maar ze blijven de eerste periode vlak onder het oppervlak zitten. De larven kunnen tot 10 jaar oud worden. De huisboktor zelf wordt vaak niet ouder dan 4 weken. De paringsperiode ligt tussen juni en september. Op deze manier worden de larven erg snel verspreid. Vóór de eerste vervelling van een jonge larve ziet deze er hetzelfde uit als een vliegenmade; wit en wormachtig en er is amper nog segment te zien. De larve zelf is op dat moment ongeveer 3 centimeter lang.
Snel een specialist inschakelen wordt geadviseerd!
Om permanente schade aan bijvoorbeeld de houten draagbalken van je huis te voorkomen is het verstandig om snel in actie te komen tegen boktor. Met onze offerte service kun je snel en vrijblijvend in contact komen met erkende bedrijven in je regio. Door het aanbod en de prijzen vervolgens naast elkaar te leggen kun je een betere keuze maken. En betaal je dus nooit teveel voor het inhuren van een ongediertebestrijder.
Bekijk ook eens deze boktor bestrijden pagina’s:
> Boktor
> Boktor bestrijden
> Boktor bestrijdingsmiddelen
> Boktor inspectie
> Boktor verwijderen
> Aandachtspunten
> Kosten voor verwijderen
> Vrijblijvend advies